Pentru o experiență mai bună pe site-ul nostru, te rugăm să accepți cookies Details
icon
(!) ATENȚIE! LIVRĂRILE PENTRU COMENZILE PLASATE PE SITE DUPĂ DATA DE 2 MAI, VOR FI RELUATE DIN DATA DE 16 MAI. NE CEREM SCUZE DE INCOMODITĂȚILE CREATE ȘI VĂ MULTUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE.
Coșul este gol!
Meniu

Ce sunt chakrele și care sunt alimentele potrivite ei?

08
Apr
2020
icon

Ce sunt chakrele și care sunt alimentele potrivite ei?

Corpul nostru eteric este format din 7 centre energetice numite chakre, iar hranirea lor se face cu culoarea,vibrația și energia produselor alimentare . Alimentele pot fi folosite pentru a echilibra chakrele și corpul eteric. Culoarea fiecărui aliment este o energie vibrațională care radiază de la soare, fiecare nuanță are o frecvență electromagnetică diferită ,la fel ca și chakrele noastre, iar atunci când frecvențele potrivite se aliniază chakrele sunt în armonie și echilibrate.  Cu toate acestea, există posibilitatea de a alege alimente cu vibratii specifice fiecărui centru principal de energie, contribuind la reîncarcarea și echilibrarea chakrelor.

Mai jos vei găsi o scurtă introducere a chakrelor și alimentele potrivite.

 

Ce sunt chakrele?

În limba sanscrită veche, chakra înseamnă “disc” sau “roată”, iar în cultura indiană, strâns legată de simbolistica și geometria sacră, cunoștințele despre chakre au fost folosite dintotdeauna în vederea vindecării și evoluției spirituale. Chakrele sunt reprezentate ca flori de lotus, fiecare având un număr specific de petale, acesta simbolizând deschiderea potențialului la maximum. Chakrele trimit energie din centrul corpului nostru și asimilează energia din exterior, care pătrunde în acești centri. Există 7 chakre principale situate de-a lungul coloanei vertebrale și zeci de mii de altele secundare. Cand chakrele sunt deschise și echilibrate, ele permit fluxul liber al energiei și astfel ne menținem complet sănătoși.

 

Dezechilibrele Chakrelor

Fiecare chakra guvernează o anumită zonă din corp și atunci când una dintre ele este în dezechilibru, le afectează și pe celelalte. Spre exemplu, chakra inimii este în relație cu plămânii, sistemul circulator, inima și capacitatea de a oferi și de a primi iubire. Dacă chakra inimii nu este în echilibru posibil să simți că ai dificultăți în a primi iubire în viața ta. Menținute perioade îndelungate, aceste simptome pot duce la probleme de respirație, astm sau probleme ale inimii. Este important să hrănim și să hidratăm corpul în favoarea chakrelor. Atunci când unul dintre focarele de energie se află în dezechilibru, primul motiv la care ar trebui să te gândești este alimentația incorectă. Există o serie de alimente specifică fiecărei chakre, iar consumul excesiv sau insuficient provoacă tulburări în organism. 

 

Alimente potrivite Chakrei Radacina- Muladhara

Chakra rădăcină este localizată la baza coloanei vertebrale și este în relație cu supraviețuirea, siguranța, conexiunea cu planul fizic, material și alimentele de culoare roșie. Când prima chakră este în dezechilibru te poți simți obosit, nesprijinit și manifești o teamă legată de propria siguranță. Deoarece aceasta chakra este în relație cu elementul pământ și deci cu împământarea, proteinele sunt cele mai potrivite pentru aceasta chakra. Proteinele ajută la construcția musculară și dacă nu mănânci carne, te poți orienta către surse vegetale la fel de eficiente dar cu o perioadă de digerare mult mai mică, ceea ce oferă un plus. Surse bune de proteine vegetale, găsești în fasole, tofu, soia, migdale, quinoa, ouă, lactate, linte, nuci dar te poți orienta și către legume rădăcinoase precum napi, pastarnac, ridichii, ceapa, usturoi, sfecla.

 

Alimente potrivite Chakrei sexualitatii – Swadhisthana

Chakra sacrală este plasată puțin mai jos de buric și guvernează sexualitatea și emoțiile. Elementul chakrei a doua este apa, așadar bea cât mai multă apă pură și alcalină . Lichidele trec prin corp mai repede decât solidele și ajută la purificarea corpului și la evitarea unei supraîncărcări cu toxine a rinichilor. Sucurile și ceaiurile pot sprijini și ele acest proces de curățare. Culoarea acestei chakre este portocaliu, deci poți consuma alimente portocalii, morcovi, portocale, dovleac, precum și alimentele ce conțin multă apă ( pepenele, castravetele, apa de cocos). Când aceasta chakra este în echilibru, te bucuri de sexualitatea ta, manifești inteligența emoțională și ai abilitatea de a trăi plăcerile vieții.

 

Alimente potrivite chakrei vitalității- Manipura

Localizată sub diafragmă, chakra Manipura este centrul de protecție, putere, vitalitate și este sediu încrederii și stimei de sine. Mâncarea pe bază de amidon și carbohidrați complecși cuprinde alimente care pot fi ușor transformate în energie, fiind în legătură cu elementul foc al celei de-a treia chakră. Folosește alimentele bazate pe cereale integrale, ovăz, orez brun, bulgur, hrișcă, mei, orz. Este ok dacă mănânci de două ori pe luna cartofi sau câteva bucățele de ciocolată, dar nu exagera cu zahărul, pastele fainoase și mâncărurile procesate. Alege alimente galbene precum bananele, porumbul, lintea galbenă, curry.

 

Alimente potrivite chakrei inimii- Anahata Chakra

Chakra a patra este localizată în zona inimii și este în relație cu iubirea și relațiile. Culoarea sa este verde, deci alege alimentele verzi și în special legume. Legumele primesc energia vitală a soarelui și au un echilibru între pământ, aer, foc, (soare) apa și reflectă natura armonioasă a chakrei inimii. Există o varietate mare de legume verzi, bogate în clorofilă de care te poți bucura din plin: salată verde, kale, spanac, broccoli, varză, pătrunjel, busuioc, mazăre. În sistemul chinez, legumele nu sunt nici yin nici yang reprezentând de asemenea echilibrul și natura neutră caracteristică acestei chakre.

 

Alimente potrivite chakrei comunicării- Vishuddha

A cincea chakră este situată în zona gâtului și este centrul comunicării, purificării, adevărului și puterea expresivității și autenticității. Culoare acestui centru este albastru iar alimentele cele mai benefice sunt fructele. Se spune despre fructe că ocupă cel mai înalt loc din lanțul trofic, deoarece atunci când se coc, ele cad singure pe pământ fără să fie sacrificate. Fructele sunt bogate în vitamina C și în zaharuri naturale. Ele trec prin sistemul nostru digestiv cel mai repede dintre toate alimentele solide iar energia lor poate apoi călători către chakrele superioare. Așadar bucură-te să mănânci fructe precum coacăze, prune, kiwi dar totodată și mere, pere, caise și piersici.

 

Alimente potrivite chakrei Ajna / Sahasrara

Aceste două chakre nu sunt legate de procese ale trupului ci mai degrabă de natura noastră spirituală. Pentru asta nu se recomandă un tip de aliment anume ci mai degrabă postul. Poți lua mese ușoare în care să fii conștientă de actul de a duce mâncarea la gură, procesul masticației, digestia în sine și recunostința pentru mâncare. Încearcă să eviți ceapa și usturoiul, deoarece ele inhibă capacitatea de concentrare necesară procesului de meditație. O persoană care va mânca legume puține nu va susține aspectele vibratorii ale chakrei inimii prin intermediul dietei. O persoană căreia îi lipsesc proteinele se poate simți nestatornică și lipsită de siguranță.

Corpul funcționează cu energie nu cu hrană. Deși mare parte din această energie este obținută din hrană, vom descoperi faptul că energia provenită din celelalte chakre, precum iubirea, puterea sau stările superioare de conștiință, duce adesea la scăderea nevoii noastre de hrană.

 

În concluzie, cea mai bună mâncare este cea gătită cu iubire și mâncată cu conștientizare. Mănâncă cât mai simplu, mai puțin dar mai des. Folosește alimente cât mai naturale, de sezon și locale.

O nutritie curată îți va menține corpul curat!

Produse recomandate