Uleiul de cocos nerafinat este etichetat de obicei ca „virgin” sau „extravirgin”. In Europa nu exista un standard oficial pentru termenul extravirgin care sa se aplice uleiului de cocos. Nu exista nicio diferenta intre uleiul de cocos virgin si cel extravirgin. Fiecare brand are propria sa eticheta, insa, in general, atat uleiul de cocos virgin, cat si cel extravirgin provin presarea fructului proaspat, crud, fara adaugarea niciunei substante chimice.
Termenul de virgin inseamna ca uleiul este, in general, neprocesat. Mai exact, ca uleiul de cocos virgin nu a trecut prin niciun proces de albire, de eliminare a mirosului sau de rafinare. Uleiul de cocos virgin este obtinut din nuci de cocos proaspete, dar tehnicile de obtinere a produsului final vor determina calitatea sa. De obicei, uleiul virgin de cocos are o savoare aparte si poate fi incalzit pana la o temperatura de 176,6 de grade Celsius.
Uleiul de cocos obtinut din fruct intreg contine mai multi nutrienti si este untos, in vreme ce uleiul de cocos obtinul doar din pulpa alba, decojita, are o aroma mai delicata. Ambele uleiuri sunt folosite atat in bucatarie, cat si pentru ingrijirea corpului.
Ambele sunt nerafinate si au acelasi punct de ardere.
Absolut toate uleiurile, prin natura lor, necesita procesare: uleiurile nu sunt un intreg si nu exista prin ele insele in natura. Uleiul de cocos se obtine fie prin presare la rece a fructului, fie prin presarea pulpei la temperaturi si presiuni ridicate, obtinandu-se, astfel, uleiul rafinat. Uleiul nerafinat este extras prin proceduri de presare la rece, intr-un mediu controlat, in care temperatura este mentinuta sub 49 de grade Celsius. In presarea la rece nu se specifica ce tip de masina de presat trebuie folosita. Totusi, uleiul obtinut prin aceasta metoda nu ar trebuit sa fie expus la temperaturi ridicate inainte sau dupa presare.
Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare este, in general, unul din cele mai pure si mai scumpe uleiuri.
In timpul procesului de centrifugare, nucile proaspete de cocos sunt sparte, zdrobite pana cand devin o pasta. Din acest amestec este extras mai intai laptele, apoi nucile de cocos sunte puse in centrifuga care incepe se invarta rapid. In timpul acestui proces, uleiul se separa de ramasitele din pulpa. Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare pastreaza un puternic gust si miros de cocos si nu mai necesita rafinare ulterioara.
Daca te intereseaza uleiul de cocos de cea mai inalta calitate, atunci cumpara produsele virgine, organice, adica cele cat mai putin procesate. Totodata, alege produsele unor companii respectabile ale caror produse au certificate de calitate si care ofera informatii detaliate despre uleiul de cocos pe care il comercializeaza.
Daca iti doresti un ulei de cocos ce respecta cele mai intalte standarde organice si de calitate, te invitam sa descoperi Uleiul (Extra)Virgin de Cocos Premium de la ORGANIC INDIA.
Îți mulțumim că ai încredere în ORGANIC INDIA! Alegerile tale conștiente și determinarea de a trăi în armonie cu natura construiesc împreună, zi de zi, calea spre „Adevărata Stare de Bine”.
Sursa: Comunitatea ORGANIC INDIA / organicindiausa.com / organicindia.ro