Pentru o experiență mai bună pe site-ul nostru, te rugăm să accepți cookies Details
icon
(!) ATENȚIE! LIVRĂRILE PENTRU COMENZILE PLASATE PE SITE DUPĂ DATA DE 2 MAI, VOR FI RELUATE DIN DATA DE 16 MAI. NE CEREM SCUZE DE INCOMODITĂȚILE CREATE ȘI VĂ MULTUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE.
Coșul este gol!
Meniu

Tot ce trebuie să știi despre uleiul de cocos

04
Oct
2023
icon
  •  
  • Indiferent că îl folosești pentru ingrijirea corpului sau la gătit, uleiul de cocos nu trebuie să iți lipsească din casă. Și chiar dacă beneficiile uleiului de cocos sunt nenumarate, există destul de multă confuzie cand este vorba de diferitele sale tipuri, etichete și branduri.
  •  
  • Iată câteva dintre cele mai importante lucruri despre uleiul de cocos care te vor ajuta să alegi cel mai potrivit sortiment pentru tine:
  •  
  • RAFINAT VS NERAFINAT

  • Există două tipuri principale de ulei de cocos: rafinat și nerafinat. Uleiul rafinat nu are nici gust și nici miros de cocos. Este obținut din pulpa uscată, nu din fruct proaspat fiind trecut prin tot felul de acțiuni de procesare, inclusiv pentru îndepartarea mirosului si pentru albire. In schimb, uleiul de cocos nerafinat este considerat virgin si are gust si miros de cocos, proprietati ce vor diferi, totusi usor, de la un brand la altul. Aceste lucruri depind de prospetimea cocosului folosit si de modul in care a fost obtinut produsul final.
  •  
  • VIRGIN VS EXTRAVIRGIN

  • Uleiul de cocos nerafinat este etichetat de obicei ca „virgin” sau „extravirgin”. In Europa nu exista un standard oficial pentru termenul extravirgin care sa se aplice uleiului de cocos. Nu exista nicio diferenta intre uleiul de cocos virgin si cel extravirgin. Fiecare brand are propria sa eticheta, insa, in general, atat uleiul de cocos virgin, cat si cel extravirgin provin presarea fructului proaspat, crud, fara adaugarea niciunei substante chimice.

  •  

  • Termenul de virgin inseamna ca uleiul este, in general, neprocesat. Mai exact, ca uleiul de cocos virgin nu a trecut prin niciun proces de albire, de eliminare a mirosului sau de rafinare. Uleiul de cocos virgin este obtinut din nuci de cocos proaspete, dar tehnicile de obtinere a produsului  final vor determina calitatea sa. De obicei, uleiul virgin de cocos are o savoare aparte si poate fi incalzit pana la o temperatura de 176,6 de grade Celsius.

  •  

  • ÎNTREGUL FRUCT VS PULPA ALBĂ

  • Uleiul de cocos obtinut din fruct intreg contine mai multi nutrienti si este untos, in vreme ce uleiul de cocos obtinul doar din pulpa alba, decojita, are o aroma mai delicata. Ambele uleiuri sunt folosite atat in bucatarie, cat si pentru ingrijirea corpului.

  •  

  • Ambele sunt nerafinate si au acelasi punct de ardere.

  •  

  • METODE DE EXTRACȚIE

  •  Centrifugat vs
  • presat la rece vs
  • pulpa presată
  • Absolut toate uleiurile, prin natura lor, necesita procesare: uleiurile nu sunt un intreg si nu exista prin ele insele in natura. Uleiul de cocos se obtine fie prin presare la rece a fructului, fie prin presarea pulpei la temperaturi si presiuni ridicate, obtinandu-se, astfel, uleiul rafinat. Uleiul nerafinat este extras prin proceduri de presare la rece, intr-un mediu controlat, in care temperatura este mentinuta sub 49 de grade Celsius. In presarea la rece nu se specifica ce tip de masina de presat trebuie folosita. Totusi, uleiul obtinut prin aceasta metoda nu ar trebuit sa fie expus la temperaturi ridicate inainte sau dupa presare.

  •  

  • Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare este, in general, unul din cele mai pure si mai scumpe uleiuri.

  •  

  • In timpul procesului de centrifugare, nucile proaspete de cocos sunt sparte, zdrobite pana cand devin o pasta. Din acest amestec este extras mai intai laptele, apoi nucile de cocos sunte puse in centrifuga care incepe se invarta rapid. In timpul acestui proces, uleiul se separa de ramasitele din pulpa. Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare pastreaza un puternic gust si miros de cocos si nu mai necesita rafinare ulterioara.

  •  

 

  •  Crud / RAW
  • Chiar daca uleiurile de cocos sunt obtinute prin centrifugare si presare la rece nu inseamna neaparat ca sunt crude (raw), in adevaratul sens al cuvantului. In general, un aliment crud inseamna ca nu a fost procesat. Oamenii sunt interesati de produsele crude pentru ca mai putina procesare inseamna un continut mai ridicat de nutrienti. Totusi, asa cum ai citit mai sus, uleiul din nuca de cocos trebuie extras cumva. Asadar, termenul de crud ar trebui aplicat aici intr-o acceptiune mai larga: in sensul ca nu a fost expus unor temperaturi mai ridicate de 49 de grade Celsius care sa-i distruga enzimele naturale.
  •  
  •  Punctul de ardere
  • Uleiul de cocos nerafinat are punctul de ardere la 176,6 de grade Celsius. Un ulei de cocos rafinat are un punct de ardere mai ridicat – peste 204,4 de grade Celsius.
  •  
  •  Depozitarea uleiului de cocos
  • Se recomanda depozitarea uleiului de cocos la temperaturi de 24,4 de grade Celsius pentru a ramane solid. Daca in casa ta este mai cald, uleiul de cocos s-ar putea lichefia, insa nu ai de ce sa te temi. Calitatea uleiului de cocos nu se va schimba daca produsul va trece din stare solida in stare lichida si inapoi in stare solida.
  •  
  •  Ce tip de ulei ar trebui să alegi
  • Daca te intereseaza uleiul de cocos de cea mai inalta calitate, atunci cumpara produsele virgine, organice, adica cele cat mai putin procesate. Totodata, alege produsele unor companii respectabile ale caror produse au certificate de calitate si care ofera informatii detaliate despre uleiul de cocos pe care il comercializeaza.

  •  

     

    Daca iti doresti un ulei de cocos ce respecta cele mai intalte standarde organice si de calitate, te invitam sa descoperi Uleiul (Extra)Virgin de Cocos Premium de la ORGANIC INDIA.
  •  

  • Îți mulțumim că ai încredere în ORGANIC INDIA! Alegerile tale conștiente și determinarea de a trăi în armonie cu natura construiesc împreună, zi de zi, calea spre „Adevărata Stare de Bine”.

  •  

  •  

  • Sursa: Comunitatea ORGANIC INDIA / organicindiausa.com / organicindia.ro

  •  

Produse recomandate